Finest Planning

“Schenken met de warme hand, hoe doe je dat?”

Schenken met de warme hand, hoe doe je dat?

Schenken met de warme hand is niet alleen leuk, je kunt er ook geld mee besparen. Als je kinderen hebt, zullen zij waarschijnlijk van je erven. Maar waarom zou je ze niet nu al steunen? Er zijn genoeg manieren waarop je dat kunt doen.

Familiebank

Veel ouders helpen hun kinderen door geld uit te lenen voor de aankoop van een huis of de aflossing van een bestaande hypotheek. Dat heeft voor beide partijen voordelen: je krijgt een hogere rente dan op je spaarrekening en je kind betaalt mogelijk juist een lagere rente dan bij een reguliere hypotheek. Je kunt ook afspreken dat je kind juist een wat hogere rente betaalt, zodat het meer hypotheekrente kan aftrekken. De rente blijft bij het kind namelijk gewoon aftrekbaar, mits aan de voorwaarden van de Belastingdienst wordt voldaan. De Belastingdienst eist overigens wel dat je een zakelijke rente afspreekt. Om latere problemen te voorkomen, is het verstandig om vooraf vast te leggen wat er gebeurt als jij of je kind overlijdt of gaat scheiden.

Schenken

De jaarlijkse vrijstelling van de schenkbelasting bedraagt dit jaar voor kinderen € 5.428 . Hier bovenop is er een eenmalige vrijstelling voor een schenking van € 26.040. Voorwaarde is dat je kind of zijn of haar partner nog geen 40 is. Door jaarlijks een bedrag te schenken, verminder je de erfbelasting die je kind later moet betalen.

Hoewel je kind boven de vrijstelling 10% tot 20% schenkbelasting betaalt, kan het aantrekkelijk zijn om meer dan de vrijstelling te schenken. Wat je nu schenkt, valt namelijk niet in de toekomstige erfenis; de tarieven van de schenk- en erfbelasting zijn dezelfde. Met een doordacht schenkingsplan kun je erfbelasting besparen.

Eigen bijdrage

Een voordeel van schenken kan bovendien zijn dat je zo voorkomt dat je vermogen opgaat aan langdurige zorg. Mocht je ooit worden opgenomen in een verpleeghuis, dan betaal je namelijk verplicht een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt onder meer af van de omvang van je vermogen. Bij een lager vermogen wordt de eigen bijdrage lager.

Jubelton

Als je geld schenkt voor de aankoop van een huis of de aflossing van een bestaande hypotheek, mag je eenmalig ruim een ton schenken – € 102.010 om precies te zijn. Net als bij de eenmalige schenking van € 26.040 moet je kind of zijn of haar partner jonger dan 40 zijn.

Papieren schenking

Dit is een andere, vrij technische manier om erfbelasting te besparen. Dit is vooral interessant als het om grotere vermogens gaat of als het vermogen voornamelijk in je huis vastzit.

Het is de moeite waard om goed na te denken over de overdracht van je vermogen aan je kinderen. Daarbij spelen niet alleen mogelijke fiscale voordelen een rol, het gaat er natuurlijk ook om dat je voldoende geld overhoudt om zelf van te leven.

26 March 2019 13:42