Finest Planning

“foto door Alexander Grey, Unsplash”

Klantcase: De gouden handdruk

Ruim tien jaar geleden ontving mijn klant een gouden handdruk. Door een gebrek aan inzicht, en vertrouwen in financieel adviseurs, koos de klant ervoor het geld veilig op een spaarrekening te laten staan. Aan mij de vraag hoe de klant nu alsnog het meeste rendement uit dit geld kon halen.

Wat is een gouden handdruk?

Laten we voor we deze casus verder in duiken, beginnen met wat een gouden handdruk eigenlijk is. Een gouden handdruk is een premie bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. Je kunt het zien als een vergoeding voor inkomsten die de werknemer misloopt door het beëindigen van het arbeidscontract. Sinds 1 januari 2015 geldt daar de transitievergoeding voor.

Opties bij de uitbetaling van een gouden handdruk

Op het moment dat de klant de gouden handdruk ruim tien jaar geleden ontving, waren er twee mogelijkheden:

  1. Het bedrag laten uitbetalen en hier direct belasting over betalen. Dit geld kon de klant vervolgens uitgeven, beleggen of investeren.
  2. Het bedrag in een polis, bankspaarrekening of eigen BV (besloten vennootschap) wegzetten en daarmee ook de belastingheffing uitstellen. De klant kon (een deel van) het geld op een later moment laten uitbetalen.

De klant koos voor optie 2 en zette het geld op een speciale gouden handdruk-rekening. Na slechte ervaringen met financiële adviseurs, voelde dat als de meest veilige keuze.

Inflatie

De rente op de gouden handdruk-rekening was in de afgelopen tien jaar – net als op de meeste Nederlandse betaal- en spaarrekeningen- minimaal. Niet alleen was het geldbedrag daarmee jaren later nagenoeg hetzelfde, maar het was in verhouding ook nog eens minder waard geworden door de inflatie. Had de klant ervoor gekozen om te gaan beleggen, dan had dit bedrag inmiddels verdubbeld kunnen zijn.

Financiële planning

Wat gebeurt is, kunnen we natuurlijk niet meer veranderen. Maar het is nooit te laat om in actie te komen. Eerst hebben we een financiële planning gemaakt. In die planning hebben we niet alleen de gouden handdruk meegenomen, maar alle financiën. Zoals het inkomen nu, wanneer de klant verwacht met pensioen te gaan en hoeveel hypotheek nog afgelost moet worden.

Gouden handdruk naar depositorekening

Vervolgens hebben we de opties voor de gouden handdruk besproken. De klant koos ervoor om het eerste deel ervan over vijf jaar te laten uitkeren. Zo’n periode is te kort om een groot rendement uit beleggen te kunnen halen. Het bedrag is daarom overgezet op een depositorekening. Geld van een depositorekening kun je niet tussentijds opnemen. De rente op deze depositorekening is ongeveer 3,5%: zo’n 2% meer dan op de meeste betaal- en spaarrekeningen. Zo haalt de klant de komende jaren toch meer rendement uit de gouden handdruk en ‘is er eindelijk rust’. Daar doe ik het voor.

Hulp nodig?

Herken jij je in bovenstaande? Weerhouden slechte ervaringen uit het verleden jou ervan contact te zoeken met een financieel adviseur? Ik help jou graag de drempel over voor inzicht, rust en rendement. Neem gerust contact met mij op, dan kijken we samen hoe jij meer leven uit jouw geld kunt halen.

2 May 2024 09:13