Finest Planning

“Vul jij ook nog dit jaar je spaarpot?”

Wat doe jij om dit jaar al te profiteren van de belastingverlaging in 2019?

Inkomens tussen de € 20.000 en bijna € 70.000 worden vanaf 2019 belast met (afgerond) 37% in plaats van met 41%. Het toptarief daalt van bijna 52% naar 49,5%.
Hieronder geef ik je een aantal tips om van de belastingverlaging van volgend jaar al dit jaar te profiteren. Dit kan door aftrekposten naar voren te halen. Je kunt dan namelijk tegen het huidige hogere tarief aftrekken in plaats van tegen het lagere tarief van volgend jaar. Je kunt hierbij denken aan:

Hypotheekrente

Betaal de hypotheekrente een half jaar vooruit. Je mag de hypotheekrente over de eerste zes maanden van 2019 al in 2018 betalen en aftrekken. Dat betekent dat je de hypotheekrente kunt aftrekken tegen het hogere tarief dat in 2018 nog geldt. Je mag de rente wel minder maar niet meer dan zes maanden vooruit betalen. Doet je dat wel, dan vervalt de aftrek volledig, dus ook de eerste zes maanden. Overigens is je hypotheekverstrekker niet verplicht hieraan mee te werken. Vraag daarom eerst na of je bank of verzekeraar zo’n vooruitbetaling accepteert.

Oversluiten hypotheek

Sluit je hypotheek nog dit jaar over. Als je je huidige hypotheek oversluit naar een lening met een lagere rente betaal je vaak een boeterente. Deze boeterente is aftrekbaar. Daarnaast betaal je afsluit- en soms advieskosten. Ook deze kosten zijn aftrekbaar. Als je je hypotheek nog dit jaar oversluit – al dan niet bij dezelfde hypotheekverstrekker – zijn al deze kosten tegen het huidige, hogere tarief aftrekbaar.

Zorgkosten

Haal planbare zorgkosten naar voren. Sommige zorgkosten kun je plannen, zoals een gebitsrenovatie. Mocht je een dergelijke ingreep overwegen, dan kan het voordelig zijn om deze nog in 2018 te laten plaatsvinden. Vraag dan wel of de rekening voor het eind van het jaar kan worden verzonden.

Giften

Doneer extra in 2018. Je kunt ook aftrekbare giften aan goede doelen naar voren halen. Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar als het om een ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling – gaat. Dat is een goed doel dat door de Belastingdienst als zodanig is erkend. Vaak is een gift pas aftrekbaar als deze uitkomt boven de één procent van je inkomen. Door je geplande giften voor 2019 al dit jaar te doen, kun je deze tegen een hoger belastingtarief aftrekken.

Aftrekposten dit jaar naar voren halen

Ook als je volgend jaar verwacht minder belasting te betalen, is het vaak voordelig om nog dit jaar aftrekposten naar voren te halen. Je inkomen kan omlaag gaan omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat.

Inkomsten uitstellen

Probeer sommige inkomsten juist uit te stellen tot volgend jaar. Dat is onder meer aan de orde als je als zelfstandige geld verdient. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde opdrachten pas in 2019 uitvoeren. En mocht je worden ontslagen en een transitievergoeding krijgen, dan kun je die misschien laten uitbetalen in 2019. Denk verder aan het uitstellen van je pensioendatum. Daar zitten vaak wel haken en ogen aan, onder meer omdat het gevolgen kan hebben voor het nabestaandenpensioen.

Advies

Mocht je advies willen, plan dan tijdig een afspraak. Want sommige zaken, zoals het oversluiten van je hypotheek, kun je niet even snel regelen. Zeker in de laatste weken van het jaar hebben banken, notarissen en andere dienstverleners het vaak erg druk.

18 September 2018 16:49