Een goede balans vinden tussen sparen, beleggen en investeren
Begin dit jaar verscheen dit artikel van DNB. Daarin staat dat de banktegoeden van Nederlandse huishoudens weer flink groeien. Ik verbaas me er elke keer weer over hoeveel geld Nederlanders op de spaarrekening laten staan. Je kunt er zoveel meer uithalen wanneer je een goede balans vindt tussen sparen, beleggen en investeren.
De afgelopen jaren was de gemiddelde rente op een spaarrekening minder dan 1%. Ook nu de rentes rond de 2% tot 3% liggen groeit je vermogen op de bank door inflatie niet of nauwelijks. En dat is zonde, als je je geld voor langere tijd niet verwacht nodig te hebben.
Sparen
Als het gaat om sparen, dan maak ik een onderscheid tussen:
- Sparen voor onvoorziene uitgaven (korte termijn 0-2 jaar). Deze buffer moet altijd direct beschikbaar (dus vrij opneembaar) zijn. Ook als dit geen rendement oplevert is deze super belangrijk. Het geld van deze buffer gebruik je voor bijvoorbeeld het vervangen van witgoed.
- Sparen voor voorziene uitgaven (korte termijn 2-10 jaar). Dit is spaargeld dat je gebruikt voor de bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto of een grote reis. Dit geld kun je -afhankelijk van wanneer je het nodig hebt- wegzetten op bijvoorbeeld een depositorekening.
- Sparen voor voorziene uitgaven (lange termijn >10 jaar). Spaargeld dat bedoeld is om eerder te kunnen stoppen met werken, je pensioen aan vullen of na te laten wanneer je overlijdt. Mijn advies is over het algemeen om dit geld te beleggen of te investeren, afhankelijk van jouw toekomstplannen.
Beleggen
“Beleggen is eng!” en “De beurs is net een casino!”, hoor ik regelmatig. Beleggen is voor velen nog onbekend en onbekend maakt onbemind. Maar ook minder goede ervaring uit het verleden zoals de woekerpolitie of financiële beslissingen die verkeerd hebben uitgepakt, zorgen ervoor dat men de stap naar beleggen niet durft te maken. En dat is jammer, want historisch gezien levert beleggen over een langere periode meer op dan de rente op je spaarrekening. Hoe langer jij je geld kunt ‘missen’, hoe langer en meer je profiteert van het rente op rente effect.
Verandert jouw persoonlijke situatie en mocht je buffer voor onvoorziene uitgaven niet toereikend zijn, dan kun je altijd stoppen met beleggen. Binnen een week staat het geld weer op je bankrekening. Daarbij loop je wel het risico dat jij je beleggingen moet verkopen op een vervelend moment. Lees: net na een koersdaling. Daarom is het zo belangrijk dat je de eerder genoemde buffer voor elkaar hebt. Hiermee verklein je dit risico tot het minimum.
Investeren
Naast sparen en beleggen is er de mogelijkheid om te investeren. Door bijvoorbeeld een appartement te kopen voor de verhuur of door te investeren in een onderneming. Belangrijk verschil met beleggen is dat het geld van een investering minder liquide is. Met andere woorden: je hebt dit geld niet zomaar weer beschikbaar op je bankrekening. De keuze om te investeren kan gebaseerd zijn op een vast/hoog rendement, maar ook om iemand te helpen. Bijvoorbeeld door je kind geld te lenen voor de aankoop van een eigen woning.
Inzicht
Wat de beste keuze voor jou is, begint met inzicht. Inzicht is noodzakelijk om de juiste financiële beslissingen te nemen. Je kunt starten met de volgende vragen:
- Wat komt er maandelijks binnen?
- Hoeveel heb je maandelijks nodig om je leven te leven zoals jij dat wil?
- Verwacht je (financiële) veranderingen in de toekomst?
- Hoe ziet jouw buffer eruit? Is deze pot gevuld?
- Is het nodig om een hoger rendement te behalen? Waar doe je het voor?
Stel: nadat je dit alles in kaart hebt gebracht, zie je dat je op dit moment naast jouw benodigde buffer van €10.000,- nog eens €15.000,- euro over hebt die je de komende 15 jaar niet denkt nodig te hebben. Dit bedrag zou je dan dus kunnen beleggen of investeren. Zo haal je meer leven uit jouw geld.
Hulp nodig?
Wil je weten welke mix van sparen, beleggen en investeren het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie? Neem contact met mij op voor een financiële planning op maat!
21 May 2024 08:52