Finest Planning

“Je leeft maar één keer!”

Hoe boer jij?

Het is vroeg in de ochtend. Boer Klaassen is al op. Vandaag is een belangrijke dag. Vandaag is het namelijk tijd om voor de eerste keer zijn eigen aardappelen te rooien. Het begon allemaal jaren geleden..

Jaren geleden heeft boer Klaassen zich bedacht dat hij graag aardappels wilde verbouwen. Maar voor het zover was moest er veel gebeuren. Hij moest grond aankopen of pachten, hij moest machines kopen of huren, hij moest personeel aannemen of alles zelf doen, de grond moest worden omgeploegd, subsidies moesten worden aangevraagd, de aardappels gepoot, de voortgang moest worden bewaakt en uiteindelijk moesten de aardappels worden gerooid en verkocht. Maar dit alles begon met een plan. Hij wilde aardappels rooien!

Je eigen financiële situatie is goed te vergelijken met het leven van een boer. Het begint met het uitzetten van de paaltjes. Boer Klaassen wilde aardappels rooien, maar wat wil jij in de toekomst? Wil je eerder stoppen met werken, zodat je vrijwilligerswerk kunt gaan doen? Wil je je kinderen laten studeren of financieel ondersteunen met de aankoop van een woning? Wil je een boot kopen om te varen of een camper om in te reizen? Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen is uniek! Maar het begint met het in kaart brengen en opschrijven van je doelen. Want mensen die hun doelen opschrijven hebben een veel grotere kans om deze ook daadwerkelijk te bereiken.

Vervolgens ga je kijken hoe je deze doelen kunt bereiken. Wat moet ik ervoor doen of laten? Meer inkomsten genereren? Minder uitgeven? Meer rendement halen? Minder risico nemen? En nog belangrijker: Is het me dit waard? Hoe graag wil ik mijn doel bereiken? Welke concessies ben ik bereid te doen?

Daarna komt de daadwerkelijke invulling. Is de grond rijp? Oftewel sluiten mijn financiële producten aan bij mijn wensen? Ga ik hiermee mijn doelen bereiken en haal ik hiermee een optimaal rendement? Wat is wijsheid, het aflossen van mijn hypotheek of beleggen? Wat betekent dit voor de lange termijn?

Het is een continu proces. Het bewaken van de doelen, maar wellicht ook het bijstellen. De omstandigheden veranderen continu. De boer is afhankelijk van het weer. En jij bent afhankelijk van de waarde van je woning, het rendement op je spaarrekening en de prijsstijging van de producten die je aanschaft. Maar het is in ieder geval belangrijk om je te realiseren: Je leeft maar één keer!

Wil jij ook doelen stellen en heb je hulp nodig om deze te bereiken? Ik ga graag met je op reis..

18 July 2017 06:47